Ikke bare #000000/#ffffffIkke bare #000000/#ffffff
Kreativt miljø
Skrivebord utstyrSkrivebord utstyr

Vanlige spørsmål (FAQ)

Her ser du en oversikt over noen vanlige spørsmål. Lurer du på noe du ikke finner svar på her så er det bare til å ta kontakt!

Hva er personlige trykksaker?

Personlige trykksaker

Få mer ut av dine trykksaker ved å gjøre dem personlige. Hver kunde får sitt navn flettet inn i et bilde, slik som vist nedenfor. Bildene kan brukes på alle slags trykksaker, det er bare fantasien som setter grenser. Spør oss om du lurer på noe mer ang. personlige trykksaker.

DataTrykk sin personlige kalender

DataTrykk sin personlige kalender

NPC sin personlige kalender

NPC sin personlige kalender

Vi fikk kjempe positiv tilbakemelding på kalenderene vi delte ut til våre kunder i begynnelsen av året.

Hvilket format må en trykk-klar logo være i? (piksel og vektor forskjeller)

Riktig filformat på logo

Vektorfiler er optimale. Filformater: ai/eps/pdf. Filer som dette er skalèrbare og kvaliteten svekkes ikke om logoen må forstørres. Dette viset på figuren nedenfor, den øverste logoen er en illustrasjon av en vektor-logo.

Piksel logo

Piksel logo

Ikke optimal piksel logo[/caption]

Vektor logo

Vektor logo

Optimal vektor logo[/caption]

Punktgrafikkfiler er mindre opptimale. Filformater: jpeg/jpg/gif/bmp/png. Kvaliteten svekkes ved forstørrelse av logoen og det ligger ofte en hvit ramme rundt. Filer lagret fra Photoshop er ofte punktgrafikk og er derfor ikke optimalt selv om de lagres som pdf eller eps.

NB! en punktgrafikkfil blir ikke vektorisert ved å importere den i Illustrator for så å lagre den som eps, ai eller pdf-fil.

Hvordan bruke farger og fargeprofiler?

Fargeprofiler og farger

Photoshop

Fargejustering i Photoshop: Edit>Convert to profile. Oppløsingen bør være 300 ppi, minimum 150 ppi. Bitmap (logoer, signaturer) bør være 800 ppi, minimum 400 ppi. Vektorlogoer er foretrukket, se spørsmål om trykk-klar logo.

Fargekonvertering i Photoshop

Skal vi designe trykksaken sender du oss orginalbildene uten justeringer.

InDesign

Oppsett til trykking i InDesign: Sjekk at fargene i swatches paletten er riktige. Det skal være enten CMYK CMYK eller Spot Spot. RGB RGB må gjøres om til CMYK CMYK. Tekst som skal være sort må ha fargen som heter Black (ikke bruk Registration). Les om CMYK, RGB og Spot i ordlisten vår.

Swatches paletten

Hva er utfallende trykk (bleed)?

Hva er utfallende trykk?

Det legges vanligvis til 3 mm ekstra på elementer (bilder, streker eller fargefelter) som ligger utenfor nettoformatet til trykksaken. Dette er for å unngå hvite «glis» når trykksaken beskjæres.

Trykk-klar fil med riktig bleed

Trykk-klar fil med riktig bleed

Ikke trykk-klar fil

Ikke trykk-klar fil

Trykk-klar PDF fra InDesign File>Export. Ta utgangspunkt i Adobe PDF Preset: Press Quality. Bruk innstillingene som vist her:

Bleed-instillinger i InDesign

Bleed-instillinger i InDesign

Oppløsnings-innstillinger i InDesign

Oppløsnings-innstillinger i InDesign

Hva er viktig i forhold til distribusjon?

Slik forbereder du en utsendelse

Kilde: Bring.no

Hvilke salgsbetingelser gjelder?

DataTrykk salgsbetingelser

Vanlige salgs- og leveringsbetingelser for DataTrykk AS.

Hvilken papirtype bør jeg velge?

Matt, bestrøket, struktur, hvitt eller gult. Tykt eller tynt. Det finnes utallige papir-varianter og velge mellom, og det gjør det vanskelig og velge riktig. Vi vil veilede våre kunder til å velge et papir som passer til formålet med trykksaken.

Papirassosiasjoner

Når noen får en trykksak i hånden er nemlig papiret noe av det første folk, gjerne ubevisst, tenker over. Det gir dem en følelse når de tar i det. Er det et kraftig matt papir kan folk få assosiasjoner til at det er miljøvennlig og naturlig. Er papiret glossy kan folk forbinde det med eksklusivitet.
Hvilke assosiasjoner ønsker du og formidle med din trykksak? Dette er et viktig spørsmål som vi ønsker og hjelpe våre kunder med å svare på.

Fargegjengivning

Det som også er viktig og tenke på ved valg av papir er hvordan trykksaken skal produseres. Skal den trykkes offset eller digitalt, eller kanskje silketrykk eller plott. Trykkfarger varierer etter hvilken trykkmetode som brukes og hvilket papir som velges.

Spør oss, vi gir deg råd!

Papyrus papir

Papyrus papir